Nov okus Ljubljane

Polpeti iz rdeče pese in ajdove kaše

Je zdrav in okusen, je barvit in paša za oči. Recept prispeva Nikina kuhalnica in Jasmina Hrastovec. V jesenskih dneh, ko so pridelki pod streho se prileže jed iz ajdove kaše. Ko ji dodamo še rdečo peso je seveda zagotovljen uspeh za super okus.

Polpeti iz rdeče pese in ajdove kaše
Avtor Jasmina Hrastovec
Time to make
Čas priprave 1 h 15 min
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 13
Sestavine
--- Sestavine za polpete: • 150g ajdve kaše iz miroljubne kmetije, splaknem in skuham v malce soljeni vodi • 2 rdeči pesi • 200g buče hokaido, olupim in naribam • 1 mala rdeča čebula ali še bolje 2 šalotki • Česen, peteršilj, drobnjak, sol, poper • 2 žlici koruznega ali krompirjevega škroba • Vsa ljubezen sveta in ščep čarobnega prahu --- Bučne kocke : 500g buče --- Preliv za solato: sojin jogurt, olivno olje, limona
Postopek priprave
1. korak

Ajdovo kašo splaknem pod tekočo vodo in jo skuham. Ostalo: olje, papir za peko, pomežik živalim, ki brezskrbno uživajo. Kot priloga, solata. Piščance pustim pri miru, da se lepo pasejo zunaj in brezskrbno uživajo jesensko sonce. Lepo jih je videti in vedeti, da bo njihovo življenje dolgo in lepo. Ko je kaša kuhana jo pustim, da se ohladi. V vmesnem času naribamo rdečo peso in bučo. Čebulo narežemo in popražimo na olju. Dodamo rdečo peso in bučo ter solimo. Dušimo dobrih 20 minut na blagi temperaturi.

2. korak

Ko se kaša ohladi, ji dodam dušeno zelenjavo, malce česna, sol poper, drobnjak ter zajetni dve žlici koruznega škroba. Z žlico polagam kupčke na peki papir in malce sploščim. Pečem na 220°C cca 30 minut, oz. toliko časa, da vrhnji del zahrusta. Pogled skozi okno na telico Niko, ki bo življenje uživala in ji ne bo odvzeto, mi nariše nasmeh na ustih. In ko so polpeti pečeni jih postrežem in uživamo ob dobri hrani v družbi živali iz Nikine Prijazne vasi. Polpete postrežemo z mešano solato. Tokrat uporabljena štrucar, motovilec, zelje, čičerika in vroč krompir, ter na koščke narezana popečena buča. Vse skupaj prelito s prelivom iz sojinega jogurta, limone in olivnega olja. Zraven se super prileže rezina limone.