Nov okus Ljubljane

Goveji bočnik na posteljici ajdove kaše z jurčki

Ajdova kaša v kombinaciji z jurčki odlično izražajo domačo kuhinjo. Za svežino sem dodal pire jabolka, beljakovine na krožniku pa dobimo iz govejega bočnika. Jed je preprosta in enostavna.

Goveji bočnik na posteljici ajdove kaše z jurčki
Avtor Lovro Vetrih
Time to make
Čas priprave 30 min
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 1
Sestavine
300g govejega bočnika, 100g ajdove kaše, jurčki, 1 strok česna, 1/2 čebule, 3 žlice kisle smetane, sol, poper, jabolko, sladkor, parmezan, drobnjak
Postopek priprave
1. korak

V rahlo sladkani vodi skuhamo jabolko. V slani vodi skuhamo ajdovo kašo (15 minut).

2. korak

Na papir za peko naribamo parmezan, da dobimo kocko, pečemo v pečici na 120 stopinj za 5 - 7 minut. Jurčke narežemo na manjše kocke.

3. korak

Meso začinimo in spečemo v celem kosu. Ko je pečen, ga narežemo. Na ponvi prepražimo čebulo, česen in jurčke. Ko se ajdova kaša skuha, jo precedimo in dodamo jurčkom, nato pa dodamo še kislo smetano, zmešamo, in pustimo na nizkem ognju.

4. korak

Ko se jabolko skuha, ga precedimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi zgostimo z gustinom.

5. korak

Na krožnik z žlico dodamo kremo oz. pire iz jabolka, na kremo oblikujemo ajdovo kašo, ki je goste teksture. Na kašo dodamo mrežo iz parmezana. Zraven položimo meso in okrasimo s drobnjakom.