Nov okus Ljubljane

palačinke s kakijevo omako in karamelizirano ajdo

Rahle palačinke, prelite s sladko kakijevo omako in hrustljavo karamelizirano ajdovo kašo s cimetom.

palačinke s kakijevo omako in karamelizirano ajdo
Avtor Katja Kos
Time to make
Čas priprave 1 h
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 76
Sestavine
1 jajce, skodelica moke, žlica pasirane skute, 1/2 žličke pecilnega praška, 9 žlic mleka, vanilijeva aroma, ščepec soli, kaki, žlica smetane, 2 žlici ajdove kaše, 3 žlice sladkorja, 3/4 žlice masla, cimet, olje za peko
Postopek priprave
1. korak

V posodi zmešamo jajce, mleko, skuto, vanilijevo aromo in 2 žlici vode. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, žlico sladkorja in sol. Suhe sestavine postopoma primešamo k mokrim. Na segreti naoljeni ponvi s pomočjo zajemalke oblikujemo majhne kroge. Ko se na površju pojavijo mehurčki, palačinke z lopatico obrnemo in zapečemo še na drugi strani.

2. korak

Pečico ogrejemo na 200°C. Na segreti ponvi približno 5 minut sušimo ajdovo kašo, ki smo jo prej za nekaj ur namočili v vodi. V ponev dodamo maslo, 2 žlici sladkorja in cimet ter mešamo približno 2 minuti. Potem kašo razporedimo na peki papirju in jo za približno 15 minut postavimo v pečico. Približno na sredini peke kašo malo premešamo in sproti preverjamo, da se ne zažge.

3. korak

Kaki olupimo in ga skupaj s smetano zmiksamo v gladko kremo.

4. korak

Palačinke serviramo na krožniku in jih prelijemo s kakijevo omako, posujemo s karamelizirano ajdovo kašo in po želji dodamo oreščke. Dober tek!