Nov okus Ljubljane

Racka po slovensko

Lokalne sestavine z odličnimi okusi. Račka z ajdovo kašo, jabolkom, kockicami rdece pese, pečenimi bučkami ter vinsko omako z maslom.

Racka po slovensko
Avtor Žan Zorc
Time to make
Čas priprave 2 h
Number of people
Količina za 1 osebe
Like
Prejeti glasovi 54
Sestavine
1 račja prsa, 100g ajdove kaše, 25g jabolka, 0.01l belega vina, 20g masla, 5g sladkorja, 5g soli, 1 rdeča pesa, 40g bučke, 1dcl rdečega vina (refošk), sveži timijan.
Postopek priprave
1. korak

Mariniramo račja prsa z sladkorjem, soljo in svežim timijanom. Postavimo v hladilnik za 30minut.

2. korak

Pripravimo si posodo v kateri bomo kuhali rdečo peso. Oprano in neolupljeno rdečo peso kuhamo priblizno 30minut. Pripravimo si tudi posodo v kateri bomo kuhali ajdovo kašo, ter jo kuhamo približno 10minut. Nato si pripravimo in narežemo bučko po željeni obliki. Narežemo si tudi jabolka, ki jih bomo dodali ajdovi kaši.

3. korak

Ko imamo vse sestavine kuhane se lotimo mehananske obdelave sestavin. Račja prsa postavimo na mrzlo ponev in postavimo na štedilnik ter pečemo na koži približno 10minut da postane koža hrustjava. Ta čas pripravimo posodo v kateri bomo pripravili ajdovo kašo z jabolkom. Prepražimo čebulo dodamo narezano jabolko. Nato zalijemo z belim vinom. Ko vino izpari dodamo ajdovo kašo in zalijemo z vodo. Nato dodamo še maslo, da sestavine lepo poveže skupaj. Na vročo ponev dodamo bučke da dobijo lepo rjavo barvo. Ko je rdeča pesa kuhana jo olupimo in narežemo na kockice.

4. korak

Sedaj pa se lotimo vinsko-maslene omake. Prepražimo sladkor do karamele ter zalijemo z rdečim vinom. Dodamo sveži timijan in počakamo da se omaka zreducira. Račja prsa odstavimo in zavijemo v alominjasto folijo, da meso "počiva" in vpije lastne sokove. Na koncu postavimo na krožnik po željeni postavitvi. Okusi vas nebodo razočarali. Pa dober tek!