Nov okus Ljubljane

Filan piščanc po kranjsko z bučnim pirejem in koki

Izkoščičena piščančja krača polnjena s kranjsko klobaso, nam pričara spomine na babičino filano piško, ki jo je ob sobotah prinesla iz ljubljanske tržnice. Rahel pire iz pečene buče, nas pogreje v hladnih jesenskih dneh. Solata iz črne redkve in jabolka nas osveži in da nov zagon. Kokice ajdove kaše, pa nas popeljejo po spominih na čakanje v vrstah pred ljubljanskimi kino dvoranami.

Filan piščanc po kranjsko z bučnim pirejem in koki
Avtor Alja Viryent
Time to make
Čas priprave 1 h 30 min
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 241
Sestavine
1 manjša Hokaido buča 2 piščančji krači ½ kranjske klobase ½ stare bele žemlje ½ čebule ½ dcl rdečega vina 1 rumenjak Vrvica za pečenje 2 žlici ajdove kaše 1 manjša črna redkev 1 manjše kislo jaboko Sok 1 limete 0,5 dcl mleka 1 žlica masla kajenski poper sol poper provansalska zelišča olje med gorčica
Postopek priprave
1. korak

Pire iz pečene buče Bučo razrežemo na kose premažemo z olje in jo pečemo na ogreti pečici 180 stopinj 40 min oz.do mehkega. Ko je pečena, še toplo olupimo in zmiksamo s soljo, kajenskim poprom in maslom v gladek pire.

2. korak

Izkoščičena piščančja krača polnjena s kranjsko klobaso Piščančjo kračo izkoščičimo, solimo in popramo. Kranjsko klobaso olupimo in na drobno nasekljamo. V ponvi prepražimo sesekljano čebulo in dodamo kranjsko klobaso. Pražimo do hrustljavega, nato zalijemo z malo rdečega vina, začinimo s provansalskimi zelišči in popramo. Pokuhamo, da tekočina izpari. Ohladimo. Staro žemljo narežemo na kockice, pokapamo z mlekom. Žemlji iztisnemo odvečno mleko, dodamo praženo kranjsko klobaso, ter rumenjak, premešamo. Z nadevom napolnimo piščančjo kračo in zvežemo z vrvico za pečenje, ter na hitro opečemo v ponvi. Preložimo v manjši pekač in pečemo pokrito v pečici 20-30 min na 180 stopinj. Ko je pečena jo pustimo nekaj minut počivati, nato jo narežemo na debelejše rezine. Iz piščančjih kosti in jušne zelenjave lahko skuhamo fond iz katerega lahko kasneje naredimo mesno omako.

3. korak

Kokice ajdove kaše V ponvi močno segrejemo olje, dodamo surovo ajdovo kašo da nastanejo kokice. Stresemo jih na papir, da se odvečna maščoba odcedi.

4. korak

Solata iz črne redkve in jabolka Redkev olupimo in narežemo na tanke palčke, ter malo posolimo. Jabolko operemo in narežemo na palčke. Naredimo preliv iz gorčice, medu in limetinega soka. Prelijemo po redkvi in jabolku, ter nežno premešamo.