Nov okus Ljubljane

Čaga na barju

Jed je kombinacija starih slovenskih okusov in tradicionalnih sestavin v moderni izvedbi

Čaga na barju
Avtor David in Jaka Kuzmanovič in Mankoč
Time to make
Čas priprave 3 h
Number of people
Količina za 2 osebe
Like
Prejeti glasovi 1518
Sestavine
- 2 lista kislega zelja - 1 kranjska klobasa - 300ml sok rdece pese - pol bagete -gomola zelena -1l mleka - 1 manjsa crna redkev - 1 manjsa rdeca pesa -400g jedilne buce -3 jajca -300g moke -300g bucnih semen -3 zabji kraki -4 velike cebule -300g petrsilja -3 g agar agar -6g sojinega licitina -200ml jabolcnega kisa -zlicka gorcicnih semen -300ml olivnega olja -strok cesna -sol - poper -200g masla
Postopek priprave
1. korak

Bageto narežemo na tanke šnite, jih prelijemo s teranon in damo v pečico na 70-80 C, da se posuši, ter ga suhega zmixamo v prah.

2. korak

Črno redkev zrežemo na manjše koščke, jo zvakumiramo skupaj z mešanico kisa in gorčičnih semen in pustimo kuhati v vodni kopeli na 70C, približno 1h.

3. korak

V posodo nalijemo olivno olje, ga segrejemo na 100C , v njega damo pretolčen strok česna, ter v njem scvremo žabje krake, približno 20 min. Ko so kraki ocvrti, jih na hitro ocedimo in potunkamo v prej popražena bučna semena.

4. korak

Kranjsko klobaso razdremo in maso razgnetemo, ter z njo napolnemo dresirno vrečko. Na prozorno folijo nabrizgamo tanjšo klobaso in jo pokuhamo, zavito v foliji, 10 min v vreli vodi. Klobaso odvijemo in jo z brenerjem požgemo do zlatorumene barve. Zavijemo jo v list kislega zelja in jo potunkamo v prej segreto olje, na 180, za 30 sec. Zavitek ocedimo ter ga poklijemo z teranovimi droptinami.

5. korak

Gomoljno zeleno narežemo na kocke in jih kuhamo v mleku 30 min. Ko je zelena kuhana odlijemo odvečno mleko, dodamo maslo ter zmixamo v gladek pire. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.

6. korak

Čebulo nasesekljamo in jo popražimo, zalijemo z vodo ter vse skupaj zmixamo, solimo in poramo. V zmes dodamo agar agar ter ohladimo, ko je ohlajena, zmixamo.

7. korak

Petršilj poblanširamo in ga takoj ohladimo. Ko je ohlajen ga zmixamo in damo skozi fino sito. Tekočino zavremo, solimo in popramo in vmešamo sojin licitin. "Zapenimo" z paličnim mešalnikom.

8. korak

Bučo narežemo na manjše koščke in jih pokuhamo do mehkobe. Odlijemo vodo in bučo spasiramo v pire ter pustimo ohladiti. V bučni pire vmešamo moko in rahlo stepen beljak. Vse skupaj prelijemo v pomaščene modele in pečemo v pečici na 180C, priblizno 20 min.