Lublanski cmok cmok
Rdeči baron burger
Nov okus Ljubljane

Jesen v Ljubljani

Jabolka, buče in rdečo peso najdemo jeseni na ljubljanski tržnici. V kozarčku pa ustvarijo izjemno kombinacijo okusov, ki s svojo toplino, kompleksnostjo, pridihom svežine in kančkom skrivnosti spominjajo na jesen v naši čudoviti prestolnici.

Jesen v Ljubljani
Avtor Smokey Team
Time to make
Čas priprave 2 h 30 min
Number of people
Količina za 12 osebe
Like
Prejeti glasovi 38
Sestavine
Za biskvit: 2 jajci 1 skodelica sladkorja 1/2 skodelice olivnega olja (nepekočega) 1 skodelica moke 1 žlička pecilnega praška 3/4 žličke sode bikarbone 1/2 žličke mletega cimeta 1 žlička vanilijevega ekstrakta 1 1/2 skodelice naribane sveže rdeče pese 1/2 skodelice mletih orehov Za kremo: 600 g olupljenih in na koščke narezanih jabolk (npr Jonagold) 2 žlici masla 2 žlički začimbne mešanice 'pumpkin spice' 2 dcl domačega jabolčnega soka 500 g pireja buče maslenke (Butternut) 1 žlička vanilijevega ekstrakta 1/2 janeževe zvezde nastrgana lupina polovice bio limone 75 ml sladke smetane za stepanje Za okrasitev: 4 dcl sladke smetanje za stepanje 2 žlički sladkorja nekaj orehovih jederc
Postopek priprave
1. korak

Pečico segrejemo na 175 stopinj C. Jajca, sladkor in olje mešamo v mešalniku, da dobimo svetlo in zračno maso (nekaj minut). V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in cimet. ter dobro premešamo.

2. korak

Mešanico moke dodamo jajčni masi ter dobro premešamo. Dodamo vanilijev ekstrakt, naribano peso in mlete orehe ter mešamo še 1 minuto.

3. korak

Testo vlijemo v namaščen pekač premera 26 cm ter pečemo na srednji višini 45-50 minut. (oziroma doker zobotrebec, ki ga potisnemi v sredino testa, ne pride ven čist). Biskvit vzamemo iz modela in ohladimo.

4. korak

Med pečenjem testa v posodi raztopimo maslo, dodamo narezana jabolka, jabolčni sok, začimbno mešanico, janeževo zvezdo ter nastrgano lupinico polovice bio limone ter kuhamo približno 20 minut, doker se jabolka na zmehčajo. Nato dodamo vanilijev ekstrakt, bučni pire ter sladko smetano ter kuhamo še 1 minuto.

5. korak

Jabolčno-bučno maso s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega in nato skupaj z biskvitom dobro ohladimo. Preostanek sladke smetane stepemo in dodamo 2 žlički sladkorja. Orehova jedrca grobo nasekljamo.

6. korak

V manjše steklene kozarčke v plasteh naložimo 45 g sadne kreme, 50 g biskvita ter 45 g sadne kreme. Sladica je najboljša, če pripravljena stoji 1 dan v hladilniku, da se okusi povežejo med seboj. Pred serviranjem na sladico dodamo še 35 g oziroma 1 žlico stepene smetane in nekaj grobo nareznih orehov.

7. korak

Dober tek! Nasveti: Bučni pire naredimo tako, da bučo narežemo na večje kose, ki jih namazane z olivnim oljem pečemo v pečici na 200 stopinj C približno 30-40 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. Rahlo jo ohladimo, odstranimo lupino ter pretlačimo z vilicami. Lahko uporabite tudi drugo oranžno bučo, vendar vam bo to dalo nekoliko drugačen okus sladice. Začimbno mešanico 'pumpkin spice' si naredite sami doma iz mletega cimeta, klinčkov, ingverja, pimenta in muškatnega oreščka. Recept dobite na smokey.si Za ultimativni užitek po vrhu dodate še malo slane karamelne omake.