Nov okus Ljubljane

Svinjski file, pehtran, cvetača na dva načina...

Sočna svinjska ribica v popolni kombinaciji mesne omake s pehtranom, karameliziranim jabolkom, cvetačnim pirejem, ki mu karakter doda parmezan, pečena cvetača pa poskrbi za hrustljavost in drugo plat cvetačnega karakterja. Na maslu dušen korenček doda sladkobo, hrustljavost in nekaj barve celotnemu krožniku.

Svinjski file, pehtran, cvetača na dva načina...
Avtor Špela Jereb Planinšek
Time to make
Čas priprave 45 min
Number of people
Količina za 4 osebe
Like
Prejeti glasovi 93
Sestavine
700 g svinjskega fileja (ribice), oljčno olje, 1 žlica masla, sol in sveže mlet poper, 600 g cvetače, 100 g parmezana, 2 šalotki, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 žlica Tamari omake (ali sojine omake), 1 žlica sesekljanega pehtrana, nekaj manjših korenčkov, jabolko, 1 žlica masla, 1 žlička sladkorja.
Postopek priprave
1. korak

Najprej pripravimo cvetačo. Razdelimo jo na manjše cvetke. Približno polovico jo damo kuhati v slan krop, drugo polovico pa položimo na pekač, pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in pečemo na 200 stopinjah Celzija približno 25 minut. Medtem, ko se cvetača kuha in peče pripravimo meso. File posolimo in popramo ter z vseh strani popečemo na oljčnem olju in maslu. Meso preložimo na pekač in ga pečemo v pečici še 10 - 12 minut (skupaj s cvetačo). Meso naj po peki počiva 5 minut preden ga narežemo.

2. korak

Na ponvi, na kateri smo pekli meso na hitro posteklenimo sesekljano šalotko, zalijemo z balzamičnim kisom in Tamarijem, dodamo še pehtran, na hitro pokuhamo in odstavimo. Omako preložimo v manjšo posodo in jo s paličnim mešalnikom zmiksamo ter precedimo. Na isti ponvi nato še karameliziramo rezine jabolka. V kozici pa na maslu z amlo sladkorja in soli dušimo očiščen korenček. Kuhano cvetačo odcedimo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo sveže nariban parmazan in zmiksamo do gladkega.

3. korak

Na krožnik položimo po dve rezini jabolka, pokapljamo z omako, nanjo položimo rezine mesa, okoli pa naložimo pečeno cvetačo, dušen korenček in kupčke cvetačnega pireja s parmezanom.